banner till nollningen 2024

Välkommen till Helsingborg

och grattis till en plats på Lunds Tekniska Högskola här på Campus Helsingborg!

Här på Ingenjörssektionen börjar ditt nya liv som student. På Campus Helsingborg kommer du, tillsammans med andra studenter, utbilda dig till högskoleingenjör i områdena bygg-, data- eller elektroteknik. Eller så är du kanske till och med en av de som läser tekniskt eller naturvetenskapligt basår! På ING-sektionen kommer du få uppleva ett fantastiskt student och studieliv tillsammans med personer från din sektion, och även med andra sektioner på Teknologkåren samt de som studerar de samhällsvetenskapliga utbildningarna här på Campus Helsingborg.

Vi ses på Campus Helsingborg!

Flying dans ingenjörssektionen

Om nollningen på LTH

Varför?

Att börja studera på högskola är en ny och spännande period i ditt liv, en period där många lämnar de tryggheter som fanns hemma och tar sina första steg ut i vuxenlivet. För att du som ny student ska känna dig välkommen anordnar Ingenjörssektionen och TLTH en nollning där du som nolla kan lära känna nya vänner i och utanför både klass och sektion. På nollningen kommer du få att gå på flera roliga event, fester, studiekvällar och mycket mer! Helt enkelt en perfekt skjuts in i studentlivet och studielivet!

Phaddrar

Phaddrarna är de som kommer stå er närmst under nollningen och kommer ta hand om er. De kommer se till att ni kommer in i gemenskapen och att nollan vet vilka traditioner som finns på sektionen. Du som nolla kommer att placeras i en av sju phaddergrupper, där varje grupp har sitt eget tema och namn som knutet till sektionens nolletema. Var inte rädda att fråga era phaddrar om precis vad som helst – de finns där för er skull!

Vad?

Nollningen är en fyraveckorsperiod fylld med roliga aktiviteter och arrangeras av Teknologkåren där Nolleamiralen, Øverstarna, Phøsen, Phaddrar och Sexmästarna kämpar för att du som nolla ska få den bästa tiden i ditt liv under introduktionsveckorna! Eventen och aktiviteterna är anpassade så att de ska passa alla. Det är absolut inget måste att vara med på allt, men vi rekommenderar starkt att vara med på det du tycker låter roligt för att skapa minnen för livet!

Ingenjörssektionen inom TLTH

ingenjörssektionen helsingborg högskoleingenjör vit logga

Ingenjörssektionen är en del av Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola och den enda sektionen i Helsingborg.

Vi har hand om alla högskoleingenjörsprogram som erbjuds vid LTH. Det är sektionen som bland annat sköter studiebevakningen, arrangerar Nollningen och hjälper dig komma i kontakt med näringslivet!

Ingenjörssektionen drivs helt ideellt av våra medlemmar. Alltså av studenter precis som Du! Ansvariga för verksamheten är sektionens styrelse tillsammans med alla funktionärer!

När du blir medlem i Teknologkåren så blir du automatiskt medlem i Ingenjörssektionen.

nollningsschema inför höstterminen 2024 ingenjörssektionen

Att göra inför Nollningen!

Adressändra

Se till att du adressändrar så att du är folkbokförd på rätt adress efter att du har flyttat till din studentlägenhet. Så slipper du också att din post kommer fel!

Antagningsbesked

Skriv ut/ladda ner ditt antagningsbesked. Det fungerar som student-ID och är ett krav på flera av studenthemmen i Helsingborg.

CSN och studieförsäkran

Om du tänkt söka csn är det bäst att söka för HELA och se till att skicka in studieförsäkran så snabbt som möjligt, görs enklast på https://www.csn.se/

Gå med i Teknologkåren

Teknologkåren anordnar massor av event både under nollningen och resten av studietiden. Det är en engångsavgift på 300kr – väl värt pengarna! Bli medlem på https://medlem.tlth.se/

Finkläder

Under din studietid kommer det vara en hel del sittningar och gasquer där klädkoden kan komma att vara frack, kostym eller långklänning.

Sykit

Ingenjörerna bär på sitt älskade plagg, ouverallen! Under din studietid kommer du att kunna fästa märken och byta remsor med andra sektioner, ett sykit gör att märkena och remsorna sitter kvar hela din studietid!

Ouvverallen

Under Nollningen kan det bli rätt skitigt, därför är det bra att ha ett oömmt plagg! Under de första dagarna på Nollningen så kommer du ha möjlighet att köpa en Ouvve för runt 500 kr som du sedan kommer kunna använda under hela din studietid. Perfekt plagg för att slippa tänka på om man blir smutsig eller inte!

Byta ouvvebitar

På LTH så byts benbitar flitigt mellan studenterna på de olika sektionerna. Detta betyder inte något speciellt utan är mer en utmaning för att få tag på en benbit av varje färg! Andra bitar av din ouvve kan också bytas, till exempel knappar, kragar och fickor; dessa kan din phadder svara på vad de betyder mer ingående!

SYSTRA

På höger ben sitter SYSTRA logotyp. SYSTRA är vår sponsor och får ej täckas över. Ett bra tips är att kolla efter SYSTRA-loggan för att hitta andra INGare på ett mörkt dansgolv!

Tygmärken

Du kommer snabbt märka att det finns massor med märken att samla på din ouvve och någon gång kommer du behöva fästa dessa genom att antingen sy eller klistra på dem. Om du vill att dina märken ska sitta riktigt bra så går det sy på dem både för hand och med symaskin, men tänk på att detta kan ta lång tid och kan vara lite mekigt! Om du istället limmar på dem så se till att hitta ett bra textillim som dina phaddrar rekommenderar.

Dina ärmar

Innan du är etta så får du INTE bära ouvven på överkroppen utan phøsets tillstånd. En knuten ouvvearm kan du istället använda som ett ypperligt ställe att förvara färdkost på!

Limma på tygmärken

Om du tänkt limma på tygmärken så är ett tips att ta bort det tunna vita tyget/pappret som sitter baktill på de flesta märken. Detta gör så att limmet fäster bättre på i märket och det håller längre!

Vett och etikett

Som teknolog finns det massvis med traditioner och regler som ska följas, men som ny är det svårt att hålla koll på dessa. För att underlätta har vi samlat de viktigaste reglerna här:

Tal, sång och spex

…är alltid uppskattat på sittningar! Om Nollan känner att hen vill framföra något av detta är det bara att säga till toastmastern. Det finns traditioner med uppsjungning, mellansjungning och eftersång, fråga din phadder om detta så lär hen dig! Förbered alltid två framträdanden, teknologer förväntar sig ofta ett bis (ett andra uppträdande).

Skål

När du är på finsittning eller gasque finns det lite regler för skålning. Han börjar till höger, sedan till vänster och slutligen rakt fram. Hon börjar till vänster, sedan till höger och slutligen rakt fram. Efter man tagit en klunk tar man skålen baklänges igen.

Målning av monument

Varje sektione har ett monument utanför deras sektionshus (ING har både i Lund och HBG). Monumenten målas i sektionens färg, ämen även här finns det regler! Den som målar måste bära ouverall och monumenten får endast målas med händerna. Penslar, handksar eller andra verktyg får ej användas. Målar någon din sektions monument kan du stoppa målningen genom att säga ”STOPP”, även då måste du bära ouverall.

Sprid kärlek

Den viktigaste regeln av de alla! På LTH och Campus HBG vill vi ha så bra stämning som möjligt. Därför sprider vi bara kärlek och inget hat! I tävlingar och evenemang hejar vi gärna på alla och möter vi människor i korridorerna gör vi det med ett leende. Genom att sprida kärlek kan vi tagga alla till att ha det så bra som möjligt!

Teknologkåren

Teknologkåren vid LTH är studentkåren för alla som studerar vid Lunds tekniska högskola. Som studentkår är vårt främsta syfte att bevaka och bidra till utvecklingen av utbildningen vid högskolan. 

Utöver detta har vi omfattande näringslivs- och fritidsverksamhet för att studenterna ska få värdefulla kontakter för framtiden samt ha en rolig studietid även utanför skolan.

 

blue mark highres 1 ingenjörssektionen

Teknologkårens hemsida

Teknologkårens heltidare

Vad otroligt roligt att du har hittat till LTH – ett stort grattis från oss på Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola!

Vi är Teknologkårens Heltidare, 10 studenter som tagit ett års studieuppehåll för att jobba heltid med allt som rör din tid som student på LTH. Alla har vi olika huvudansvar som täcker allt från studentpolitik och utbildningsbevakning till ekonomi, fritidsaktiviteter och uthyrningsverksamhet.  Vi finns för att helt enkelt göra din tid här så lärorik och rolig som möjligt!

Livet som Heltidare är väldigt omväxlande. Förutom att arbeta tätt med LTH har vi bland annat regelbundna träffar med de andra teknologkårerna i Sverige och får representera Teknologkåren vid mängder av event inom Lunds studentliv. Vid några av nollningseventen kommer du dessutom kunna se oss springa runt i våra gråa ouvvar.

Under vardagar hittar du oss alla på heltidarkontoret i Kårhuset. Där hittar du även Camilla, Teknologkårens kanslist som hjälper dig gärna med allt från bokningar till borttappade saker. Kom gärna och hälsa på oss!

Återigen, stort grattis och varmt välkommen till LTH och Teknologkåren. Vi ses!

heltidare teknologkåren vid lth 2024/25
karordforande ingenjörssektionen

Kårordförande 24/25

Hej och varmt välkommen till LTH! 

Jag heter Ebba Ljunggren och är Kårordförande för Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola (TLTH). Vanligtvis studerar jag också vid LTH, men jag har tagit studieuppehåll för att arbeta heltid med frågor som berör oss studenter.

Hösten närmar sig och du är nu på väg in i en otroligt spännande tid i livet. Tiden som student kommer med oändliga möjligheter och kan vara en alldeles fantastisk tid. För att se till att studietiden blir just fantastisk och för att stötta upp när det är kämpigt finns Teknologkåren där för dig. 

Tillsammans med våra elva sektioner arbetar Teknologkåren bland annat med att säkerställa att kvaliteten på din utbildning är så hög som möjligt. Vi har även kontakt med arbetslivet för att du ska få uppfattning om vad du kan hitta på efter studietiden och möjlighet att knyta kontakt med framtida arbetsgivare, bland annat genom arbetsmarknadsmässan ARKAD. Självklart arrangerar vi också mängder av sociala evenemang och festligheter där du har möjlighet att både delta och engagera dig, inte minst under nollningen!

Nollningen är något av det knasigaste du kan uppleva, och jag vill uppmuntra dig att dyka ner i den, testa något nytt och våga utmana dig själv. Mitt liv har, hur klyschigt det än låter, vänts upp och ner sedan jag blev en del av LTH-gemenskapen, och jag är så otroligt glad för alla de möjligheter som studentengagemanget fört med sig. Du är på väg in i en period av såväl underliga som omvälvande upplevelser, och det är en ära för mig att få hälsa dig välkommen in i den. Lund är en fantastisk plats och jag hoppas att du, precis som jag, ska känna dig hemma på LTH. 

Kom gärna fram och säg hej om du ser mig eller någon annan på Teknologkåren på campus och hör av dig om du undrar något om verksamheten, studierna eller studentlivet i allmänhet. 

Vi ses i höst!

Ebba Ljunggren / ko@tlth.se
Rune Andreasson Ingenjörssektionens Maskot

Studiesocialt ansvarig 24/25 

Hej! 

Jag heter Filip Lennhager och är Studiesocialt ansvarig på Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola (TLTH). Jag studerar elektroteknik men har nu tagit uppehåll för att under ett år arbeta heltid med utbildningspolitiska frågor och förbättring av kårens verksamhet från ett studiesocialt perspektiv. 

Jag ser fram emot att träffa dig under terminsstarten och jag är alltid tillgänglig om du vill prata eller har några frågor. Tveka inte att använda klaga-formuläret om det är något du känner att du behöver ta upp, eller kontakta mig direkt. Givetvis går det också vara anonym i formuläret. Min dörr är alltid öppen för att säkerställa att du får en trygg och givande upplevelse under din studietid. 

Vi ses i höst, och välkommen till en spännande och händelserik tid här på Lunds Tekniska Högskola! 

Klaga — Teknologkåren vid LTH (tlth.se)

Filip Lennhager / sa@tlth.se
casperkingkong ingenjörssektionen

Nolleamiral

Välkommen till LTH!

Jag heter Casper Johansson är årets Nolleamiral. Tillsammans med mina Øverstar har jag planerat de centrala nollningseventen på Teknologkåren. Vi har lagt ner mycket tid under våren för att förbereda en så bra nollning som möjligt för er, och hoppas ni kommer trivas väldigt bra! Njut av tiden under nollningen, den kommer försvinna i ett nafs och se till att ha så roligt som ni bara kan!

Vi ses under Nollningen!

Casper Johansson / Nolleamiral 24
overste ingenjörssektionen

Øverstar

Hej hopp! Det är vi som är Øverstarna för årets nollning!

Men vad är egentligen en Øverste? Jo! Vi är vanliga LTH studenter som under våren och sommaren jobbat för att välkomna er med några fantastiska evenemang där ni och eran sektion tävlar i olika uppdrag mot de andra sektionerna i allt från lådbilsrace till vattenkrig. Lika viktigt om inte viktigare finns möjligheten att lära känna fler nollor, nu även på andra sektioner. Att säga att vi är supertaggade på att få träffa er är en underdrift och vi kan inte bärga oss att se allt underbart och fantastiskt ni kommer åstadkomma. 

Hoppas vi ses där! 

Øverstarna / Instagram @nollu24

Vilka är styrelsen?

Sektionens styrelse leder sektionens verksamhet. I styrelsen är 10 studenter engagerade med olika ansvarsområden, allt från sektionens ekonomi till fritidsverksamheten. Om du har några frågor så är det bara att skicka ett meddelande på våra sociala medier, till någons mail som du hittar nedan eller fråga i person under Nollningen!

InfoUO ingenjörssektionen

Meddelande från ordförande

Hejsan alla nollor!

Om du läser detta är du förmodligen en av de 400 personerna som kommer att börja studera hos oss här i vackra Helsingborg till hösten. Stort grattis till din plats på universitetet!

För bara tre år sedan befann jag mig i samma situation som du gör nu. Jag hade precis flyttat hemifrån, var ensam i en ny stad och kände inte en själ. Jag var både nyfiken och nervös inför vad som väntade mig. Nu i efterhand kan jag med säkerhet säga en sak till dig: Det kommer att lösa sig! Nollningen var verkligen det perfekta sättet att komma in i studielivet och lära känna andra studenter. Jag måste vara ärlig och säga att jag var lite tveksam i början, men att delta i nollningen var verkligen det bästa beslutet jag någonsin har fattat i mitt liv! Så jag vill verkligen uppmuntra dig att ta chansen och delta i nollningen!

Jag avslutar med några tips från en student till en annan, som jag hoppas kommer att vara till hjälp för dig också: Hitta pluggkompisar! Allt blir både lättare och roligare om man har ett skönt gäng att plugga med. Det känns alltid bättre att ha någon att klaga på matten med… Och om du kugga en tenta, oroa dig inte! Det är verkligen inte hela världen. Vi ingenjörer är välkända för att ha många tentor att ta itu med. Det finns alltid möjlighet att skriva om tentan senare! Men det absolut viktigaste du kan göra är att engagera dig i studentlivet! Att plugga gör man bara en gång i livet, så se till att ta vara på tiden och göra något kul! Det är både roligt, givande och ser bra ut på ditt CV. En bonus är att du får träffa massor av fantastiska människor. Tre år går otroligt snabbt, så se till att njuta av denna tid och var inte rädd att testa något nytt! Sist men inte minst, om du har några frågor eller bara vill säga hej, se till att hälsa på fina Ingenjörssektionen (ING) styrelsen när du ser oss på campus! Vi bits inte, lovar ❤ 

Lycka till nu så ses vi! 

Isak André Kanakis / ordf@ingsekt.se

Vilka är styrelsen?

Sektionens styrelse leder sektionens verksamhet. I styrelsen är 10 studenter engagerade med olika ansvarsområden, allt från sektionens ekonomi till fritidsverksamheten. Om du har några frågor så är det bara att skicka ett meddelande på våra sociala medier, till någons mail som du hittar nedan eller fråga i person under Nollningen!

Meddelande från ordförande

Hejsan alla nollor!

Om du läser detta är du förmodligen en av de 400 personerna som kommer att börja studera hos oss här i vackra Helsingborg till hösten. Stort grattis till din plats på universitetet!

För bara tre år sedan befann jag mig i samma situation som du gör nu. Jag hade precis flyttat hemifrån, var ensam i en ny stad och kände inte en själ. Jag var både nyfiken och nervös inför vad som väntade mig. Nu i efterhand kan jag med säkerhet säga en sak till dig: Det kommer att lösa sig! Nollningen var verkligen det perfekta sättet att komma in i studielivet och lära känna andra studenter. Jag måste vara ärlig och säga att jag var lite tveksam i början, men att delta i nollningen var verkligen det bästa beslutet jag någonsin har fattat i mitt liv! Så jag vill verkligen uppmuntra dig att ta chansen och delta i nollningen!

Jag avslutar med några tips från en student till en annan, som jag hoppas kommer att vara till hjälp för dig också: Hitta pluggkompisar! Allt blir både lättare och roligare om man har ett skönt gäng att plugga med. Det känns alltid bättre att ha någon att klaga på matten med… Och om du kugga en tenta, oroa dig inte! Det är verkligen inte hela världen. Vi ingenjörer är välkända för att ha många tentor att ta itu med. Det finns alltid möjlighet att skriva om tentan senare! Men det absolut viktigaste du kan göra är att engagera dig i studentlivet! Att plugga gör man bara en gång i livet, så se till att ta vara på tiden och göra något kul! Det är både roligt, givande och ser bra ut på ditt CV. En bonus är att du får träffa massor av fantastiska människor. Tre år går otroligt snabbt, så se till att njuta av denna tid och var inte rädd att testa något nytt! Sist men inte minst, om du har några frågor eller bara vill säga hej, se till att hälsa på fina Ingenjörssektionen (ING) styrelsen när du ser oss på campus! Vi bits inte, lovar ❤ 

Lycka till nu så ses vi! 

Vilka är Phøset?

Phøset är de som styr Nollningen. Ingen vet riktigt vem de är eller vart de kommer ifrån, men det är bäst att vara på god fot med dem! Phøset uppskattar spex och taggade Nollor så varför inte prova att visa dem vad er phaddergrupp kan? Om du ber snällt så kan Phøset även signera din sångbok, på sitt egna vis!

Vilka är sexmästeriet?

De som fixar fester på sektionen och kommer se till att du varken går hungrig eller törstig under nollningen är Sexmästeristerna! Ordet Sexmästare har inget med samlag att göra utan härstammar från ett gammalt svenskt ord för fest. Jfr. Svensexa.

Vilka är PartypINGlorna?

PartypINGlorna är där för att tagga igång och se till att du aldrig har en tråkig stund! De är bäst på sång, dans och att ha riktigt roligt. De är också sjukt trevliga så gå gärna fram och prata med dem, de vill jättegärna träffa er alla!

Rune – sektionens maskot

rune ingenjörssektionen

Rune Andreasson är sektionens maskot tillsammans med andra karaktärer från serietidningen Bamse. Han har sin plats på den vänstra bröstfickan, närmst hjärtat!

Uppdragsbeskrivningar

Under Nollningen så kommer Ingenjörssektionen tävla mot de andra sektionerna i 7 stycken uppdragstävlingar. Din phaddergrupp tävlar om vilket uppdrag ni ska genomföra under den tredje dagen på Nollningen.

Regattaslaget

Regattan, som utkämpas i sjön Sjøn varje år, avslutar Nollehelgens tävlingar. Nollorna ska sätta ihop en farkost som ska färdas på vatten, ett fartyg som ska vara bättre, starkare och äventyrligare än någon någonsin skådat. På Regattadagens morgon går man en stadsparad från Katedralskolan till sjön sjön, för att vid ankomst tävla sektionerna emellan i den högt vördade grenen Sjøslag. Därefter är det städning, och bastubad som gäller. Dagen avslutas med Regattaphest i Gasque, där vinnarna kommer koras och får ta emot det ärofyllda priset – en bildörr.

Øverphøshinderbanan

Øverphøshinderbanan är ett evenemang där Nollan får visa upp sin kreativitet och uppfinningsrikedom samtidigt som de får lära känna sina Øverphøs. Ett lag bestående av ett godtyckligt antal Nollor ska tillsammans bygga ett hinder som sedan sätts ihop till en hinderbana runt sjön Sjøn. Ett lag bestående av 3 st Nollor och Øverphøs ska sedan ta sig runt på så kort tid som möjligt. Hindret kan vara mer fysiskt eller mentalt utmanande och får gärna vara kopplat till sektionen och/eller temaenligt. Det är tillåtet att göra hindret lättare för det egna laget att passera genom att hjälpa till. Temaenlig eller rolig klädsel för det tävlande laget uppmuntras.

Cheer

Nollorna i Cheer håller igång tagget under nollningen och får igång både åskådande och tävlande teknologer vid varje uppdragsevenemang med hjälp av sin peppande energi och sektionernas kampsånger. I Cheer får Nollan visa upp sin kreativitet genom att skapa och framföra en koreografi till egenklippt musik. Cheertävlingen äger rum efter Øverphøshinderbanan.

Lådbilen

Lådbilsrallyt är en traditionell och fartfylld gren som körs i Lundagård på Nollelördagen. Där Nollorna får i uppdrag att bygga en lådbil som de sedan tävlar med mot dem andra sektionerna. Lådbilen ska färdas genom en utmarkerad bana så snabbt som möjligt, utformningen av lådbilen är kritiskt för att ta hem segern, äran, Nollegeneralens och Øverphøsens beundran.

Showdown

Showdown är ett evenemang för den modiga och kreativa Nollan som vågar bjuda upp till dans och rörelse. Med hjälp av endast kroppen och lite rekvisita ska de tävlande framföra olika danser och rörelser för att berätta och beröra. Till hjälp har de sin sektions och Kårens tema, självfallet ska de använda båda. Platserna alldeles framför scenen är till för sittande publik.

FlyING

En otrolig flygmaskin, styrd av en av nollorna, ska byggas så att ING-sektionen flyger hela vägen över sundet till Danmark. Nollorna ansvarar för design, bygge, pynt etc, phaddrar bistår med hjälp.

Ballongistapult

För att visa sig vara värdiga studenter på LTH samt visa sin egen sektions kunnande i konstruktion, ska nollan konstruera en Ballongistapult, som ska kasta latexomsluten H2O på de andra sektionernas Phøs/Fös/Stabsmedlemmar.

 

Sektionerna på LTH

Du kommer som studerande på LTH och medlem i Teknologkåren tillhöra en sektion, Ingenjörssektionen. Sektionerna är uppdelade i program vilket betyder att de som är i din sektion kommer du även utföra dina studier med. Teknologkåren är uppdelad i elva sektioner; fristående föreningar som är nära knutna till Teknologkåren. Sektionerna omfattar ett eller flera utbildningsprogram och har hand om frågor som är specifika för de egna programmen.

Sektionerna räknas för det mesta upp i kronologisk ordning, “FEMVAKD” i förhållande till när de grundades.

F ingenjörssektionen

F-sektionen inom TLTH

Sektionen för Teknisk Fysik, Teknisk Matematik och Teknisk Nanovetenskap samt masterprogrammen Photonics och Nanoscience. F-sektionen håller till i Mattehuset, och i våra lokaler hittar du bland annat Hilbert café, som drivs helt och hållet av oss. Vår sektion har 12 utskott, så vi har lite av varje i aktivitetsväg. Allt från sittningar och cykelfixardagar till studiebevakning och vår egen arbetsmarknadsmässa FARAD. Och så klart en fantastisk gemenskap!
Globe

Facebook

Instagram

 

E black ingenjörssektionen

E-sektionen inom TLTH

Sektionen för Elektroteknik, Medicin och Teknik samt mastersprogrammen System-on-Chip samt Wireless Communication. E-sektionen har allt som en teknolog behöver under sin studietid! Vårt egna LED-café erbjuder härligheter såsom pastasallader, mackor och kaffe varje dag till den hungriga teknologen. När veckan lider mot sitt slut kan man bege sig till vår pub där det serveras dryck och klägg, E-sektionens egna hamburgare, i stort sett varje fredag.
Globe

Facebook

Instagram

 

M 01 ingenjörssektionen

M-sektionen inom TLTH

Sektionen för Maskinteknik, Maskinteknik med teknisk design samt masterprogrammet Production and Material Engineering. Maskinsektionen startades år 1963. Idag har vi 160 aktiva som tillsammans jobbar för alla sektionens evenemang och aktiviteter. Tack vare de otroligt engagerade medlemmarna kan vi erbjuda mat och sittningar som trollar med sinnena, exotiska aktiviteter som sätter färg på studietiden och verkstadskvällar som löser hemmets och kreativitetens alla problem.
Globe

Facebook

Instagram

V 01 ingenjörssektionen

V-sektionen, sektionen för samhällsbyggnad, TLTH

Sektionen för Väg- och Vattenbyggnad, Lantmäteri, Brandingenjör, Riskhantering samt masterprogrammen Fire Safety Engineering och Disaster Risk Management and Climate Change Adaption. V-sektionen håller i en mängd aktiviteter för våra sektionsmedlemmar. Vi har ett café som varje dag säljer sallader, mackor och serverar lth:s bästa kaffe. Varje tisdag har AktU sportkvällar och under året håller de i många roliga evenemang. Annars är sektionen glada i de sittningar som vårt sexmästeri håller i som alltid får en guldkant av vårt spexmästeri! Dessutom har vi många andra utskott som hjälper till att förgylla studenttiden.
Globe

Facebook

Instagram

A 01 ingenjörssektionen

Sektionen för Arkitektur och Industridesign

Sektionen för Arkitektur och Industridesign samt masterprogrammen Sustainable Urban Design, Industrial Design och Architecture. På A-sektionen händer det alltid något nytt! Här finns kreativitet i massor, vilket kommer till uttryck genom bland annat nya kul evenemang, starka bidrag till sångarstriden och spexiga teman på våra barer.
Globe

Facebook

Instagram

K 01 ingenjörssektionen

Kemi- och Biotekniksektionen inom TLTH

Sektionen för Kemiteknik och Bioteknik samt masterprogrammen Biotechnology och Food Technology and Nutrition, Food Innovation and Product design och Livsmedelsteknisk högskoleutbildning. K-sektionen är utan tvekan den absolut soligaste Sektionen på hela campus! Hos oss anordnas det till vardags allt från sittningar, alumniträffar, studiekvällar och events med vår alldeles egna (och unika) hoppborg. Under luncherna bedrivs café i Gallien dit alla är välkomna. Vi är en taggad Sektion vars medlemmar ofta befinner sig på Kemicentrum, men som gärna dyker upp på så många evenemang runt LTH som möjligt (gärna i soligt gula ouvveraller!). Kemicentrum är trots allt inte så långt bort!
Globe

Facebook

Instagram

D 01 ingenjörssektionen

D-sektionen inom TLTH

Sektionen för Datateknik och Informations- och kommunikationsteknik. D-sektionen håller hus i uppehållslokalen iDét som är belägen i E-husets källare. Här finns mycket att hitta på med sektionens olika utskott. Vi har ett Café som säljer mat, dryck och fika. Det hålls regelbundet sittningar och pubar, ibland med teman och ibland tillsammans med företag. Näringslivsutskottet arrangerar även lunchföreläsningar med olika företag och sektionens Aktivitetsutskott håller i många olika typer av event, exempel på dessa är fotboll och innebandy, spelkvällar, klättring, ölresor och filmkvällar. Studierådet håller i pluggkvällar och ordnar tentafrukost i tentaperioder och vårt Källarmästeri har Snickerboa där vi rustar upp våra lokaler tillsammans
Globe

Facebook

Instagram

large Dokt ingenjörssektionen

Doktorandsektionen vid TLTH

Sektionen för alla doktorander vid LTH. Dokt-sektionen samlar alla doktorander på LTH och arbetar hårt för att se till att forskarutbildningen här håller högsta kvalité. Ibland anordnar vi föreläsningar eller seminarium, eller träffas under mer avslappnade former, som på en after work eller innebandyturnering. The PhD student guild gather all PhD students at LTH, and continuously try to ensure that the research education keeps the highest quality possible. Every now and then, we organize lectures or seminars, or meet at up during social events such as after works or floor ball tournaments.
Globe

ING 01 ingenjörssektionen

Ingenjörssektionen inom TLTH

Sektionen för högskoleingenjörsstudenter, tekniskt- och naturvetenskapligt basår och masterprogrammet Mastersprogrammet Energy-Efficient and Environmental Building Design. Efter plugget kan du ta del av en rad olika aktiviteter i Helsingborg. Bland annat så erbjuder Aktivitetsutskottet allt från filmkvällar till bakkvällar. I den gemensamma studentorganisationen för alla på Campus, Stampus, kan du vara med i deras lag för olika sporter. I vår studentlokal Borgen håller Stampus även torsdagspub och CSN-klubb!
Globe

Facebook

Instagram

W 01 ingenjörssektionen

Ekosystemteknikssektionen inom TLTH

Sektionen för Ekosystemteknik och Risk, säkerhet och krishantering samt masterprogrammen Water Resources, Environmental Sciences, Policy and Management och Environmental Management and Policy. På W-sektionen finns det alltid något att hitta på. De olika utskotten inom sektionen har förutom sina specifika uppgifter även diverse aktiviteter som uppskattas av medlemmarna där studiekwällar, sportevenemang, filmkwällar mm är några exempel. Det finns något för alla intressen!
Globe

Facebook

Instagram

I 01 ingenjörssektionen

Sektionen för Industriell ekonomi LTH

Sektionen för Industriell ekonomi och masterprogrammet Logistics and Supply Chain Management. I-sektionen är en sektion med enorm engagemangsglädje. Här finns över 20 olika utskott och projektgrupper som jobbar med allt från sportaktiviteter till arbetsmarknadsdagar. En stor andel av I-are väljer att engagera sig på sektionen någon gång under sin studietid, här finns något för alla! Vill du veta mer om vår verksamhet? Besök Facebooksidan ”Sektionen för Industriell ekonomi LTH” eller isek.se.
Globe

Facebook

Instagram

INGAOL

Ingenjörssektionens Akademiska Ordlista

Ord Betydelse
Agora Samhällsvetarkårens studentkår på Campus Helsingborg, även kallat Smekare.
Akademisk kvart Kvart över helt klockslag, då föreläsningar vanligtvis börjar.
Aspare En icke-invigd sexmästerist
Ballongistapult Katapult som skjuter vattenballonger mot måltavla under Nollelördagen.
Bildörren Fiskades upp ur sjön Sjøn och blev vandringspris till Regattan.
ByggING Tillfälle att jobba på ditt nolleuppdrag.
Co-phøs Medlem i phøset.
DraggnING Hitta skatter i sjön Sjøn, både värdefulla och värdelösa.
Estetiskt tilltalande Fint fast med finare ord, används flitigt av arkarna.
FEMVAKD Ordningen på sektioner sätt till årtalen de tillkom. F-E-M-V-A-K-D-(Dokt)-ING-W-I
FlyING ING-event som går ut på att flyga med en farkost till Danmark.
FlyING-general Ansvarig för hela FlyING-evenemanget, INGare såklart.
Gamla och Dryga (GOD) Studenter som VARIT engagerade och gillar att tycka till.
Gasque Sittning av finare karaktär, oftast långklänning och mörk kostym.
Gasqueologi Läran om hur man beter sig på en Gasque.
Hellre än bra Motto på ING-sektionen. (Latin: Potius Quam Bene)
Helsingborgen Vårt fina studenthus vid Furutorpsparken.
Helsingør Dansk grannstad på andra sidan sundet, endast 20 minuters båtfärd.
Heltidare LTH student som arbetar heltid i ett år på Teknologkåren.
#INGFULL Få minns vad denna titeln innebär.
INGvasion Ingenjörsstudenterna invaderar Lund och håller nollningens bästa eftersläpp.
Jesusfylla Fylla med en så hård baksmälla att man inte uppstår förrän tre dagar senare
Kroxter Sexmästeriets gamla maskot, en uppblåsbar krokodil.
Mellanfest Fest mellan sittning och eftersläpp
Nolla Nybliven teknolog, blir etta efter Nollegasquen.
Novischeriet Nollningsansvariga på Agora.
Omtenta Förknippat med ångest och hårförlust då man redan kuggat minst en gång innan.
Sekten Förkortning på INGs sektionsrum på Campus Helsingborg, beläget på E1 bakom Cafeterian.
Sjön sjøn Legendarisk sjö på LTHs område. Känd för dess oläkande egenskaper.
Slasque Sittning av slaskigare karaktär, klädkod Ouverall.
Spegat En liten tygboll som hängs fast i teknologmössan.
Stampus Helsingborgs motsvarighet till Nation.
Teknolog Student tillhörande teknisk högskola.
Teknologmössa Finns i två varianter, vit för sommaren och blå för vintern.
Telephionkiosken Telephonkiosken I Lund finns sjön Sjøn, i sjön Sjøn finns ön Øn, på ön Øn står telephonkiosken Telephonkiosken.
Tenta Ett prov ofta i slutet av en läsperiod, ofta förknippat med ångest.
Tura Köpa en enkelbiljett på färjan mot Danskeland utan att hoppa av där. Du kan göra flera turer utan att hoppa av.
Ön Øn Ö i mitten av sjön Sjøn.
Øverphøs Överhuvud för sektionens nollning.

 

Dina rättigheter som ny student

För att vi ska ha en bra samhörighet inom Teknologkåren finns det ett antal styrdokument som beskriver hur vi ska agera gentemot varandra. Här har vi försökt sammanfatta dina rättigheter som ny student. Om någon har inskränkt dina rättigheter eller om du har andra frågor kan du kontakta något av phøsen, jämlikhetsombud, Studiesocialt ansvarig vid kåren eller kårordförande. Kontaktuppgifter hittar du nedan. 

Respekt och bemötande 

Teknologkårens organisation ska utmärkas av glädje, gemenskap, öppenhet och acceptans. Nollningen ska vara inkluderande. Vår vision är att alla studenter ska få ett bra bemötande och behandlas på lika villkor. Vi har nolltollerans mot trakasserier, diskriminering och kränkande särbehandling. Nolltollerans innebär inte att incidenter inte sker, utan att om det händer är vi tvungna att ta tag i det, arbeta förebyggande och stötta den som är utsatt. Deltagande under nollningen ska också vara helt frivilligt. 

Alkohol och droger 

Teknologkåren ska främja en sund inställning till alkohol. Att välja alkoholfritt ska alltid vara ett naturligt alternativ och ingen skall känna sig uppmanad eller tvingad att inta alkohol för att passa in på Teknologkårens arrangemang. Detta innebär att du inte ska behöva utstå hets eller ifrågasättande kommentarer om du väljer att dricka mindre eller inte dricka alls. Under nollningen anordnas det både alkoholfria aktiviteter och aktiviteter där det serveras alkohol. 

Vi har också nolltolerans mot narkotikabruk. 

Maktposition 

Phaddrar och andra funktionärer kan ha en maktposition gentemot de nya studenterna. Därför är det viktigt att alla funktionärer inkluderar Nollan, inte särbehandlar Nollan och avstår från intimt umgänge med Nollan. Detta gäller både språkbruk och alla former av handlingar. 

Det är du som bestämmer var gränsen går 

Någon annan kan inte bestämma när du blivit eller inte blivit utsatt för trakasserier, kränkande särbehandling eller diskriminering. Det är enbart du som kan avgöra det. En händelse eller situation är att betrakta som kränkande om den upplevs som sådan. 

Om du känner dig orespekterad eller illa behandlad av en funktionär under nollningen kan Øverphøs prata med personen, ge personen en varning eller stänga av personen från att delta under nollningen. Vill du inte kontakta Øverphøs kan du även kontakta någon annan av personerna nedan. Alla kan även svara på eventuella frågor om processen eller våra styrdokument. 

Vill du veta mer? 

Om du vill läsa mer om dina rättigheter och skyldigheter som medlem i Teknologkåren hittar du våra styrdokument på hemsidan. De dokument vi kortfattat har sammanfattat på dessa sidor är Teknologkårens värdegrund, Teknologkårens policy för sociala aktiviteter, likabehandling, alkohol och droger samt Teknologkårens gemensamma policy med LTH som heter Policy för akademisk mottagning och nollning. 

Har du frågor om nollningsfunktionärernas skyldigheter får du gärna kontakta ditt Øverphøs eller jämlikhetsombudet. 

Kontaktuppgifter: 

Øverphøs: overphos@ingsekt.se, Ordförande: ordf@ingsekt.se, Kårordförande ko@tlth.se, Studiesocialt ansvarig: sa@tlth.se,

Känner du dig orättvist behandlad?

Om du någon gång upplever att du känner dig orättvist behandlad i dina studier eller på andra arrangemang som du besöker under din studietid så har Teknologkåren ett anonymt formulär för att ge feedback och kritik genom.

Formuläret nås på www.tlth.se/klaga

Om du mår dåligt eller känner att du behöver någon att prata med så finns det även stödresurser på campus i form av Studentpräster, Kuratorer och Studenthälsan som finns till för din trygghet och välmående. Kontaktuppgifter för dessa går att hitta genom en sökning på internet, då kontaktuppgifter kan uppdateras i samband med att bemanning förändras.
Ta hand om dig och dina kamrater! ❤️
Skicka in klagomål

Mer för studenter

I Helsingborg finns det flera organisationer som jobbar för att förädla studenternas tid i Helsingborg. Allt från Campus Vänner som knyter kontakt mellan studenter och näringslivet. Studentstaden Helsingborg som arbetar med samarbetet mellan Helsingborg stad och Campus Helsingborg och bland annat gör undersökningar för studenternas åsikter. Stampus Studentförening som står för en del av den återkommande studiesociala delen i Helsingborg i form av pubar, sportverksamhet och liknande.