Välkommen till

En VisknING från Andra Sidan

Ingenjörssektionen inom TLTHs Nollning 2021

Välkommen till Helsingborg

och grattis till en plats på Lunds Tekniska Högskola här på Campus Helsingborg!

Här på Ingenjörssektionen börjar ditt nya liv som student. På Campus Helsingborg kommer du, tillsammans med andra studenter, utbilda dig till högskoleingenjör i områdena bygg-, data- eller elektroteknik. Eller så är du kanske till och med en av de som läser tekniskt eller naturvetenskapligt basår! På ING-sektionen kommer du få uppleva ett fantastiskt student och studieliv tillsammans med personer från din sektion, och även med andra sektioner på Teknologkåren samt de som studerar de samhällsvetenskapliga utbildningarna här på Campus Helsingborg.

På denna sida så har vi samlat den viktigaste informationen om nollningen – det är alltså en nolleguide! Du kommer få uppleva mycket nytt och då kan det vara skönt att kunna läsa sig till lite av informationen i egen takt.

Vi ses på Campus Helsingborg!

- Information om corona -

Blir det någon Nollning trots Corona?
Ja! Nollningen planeras att genomföras i vanlig ordning för att du som ny student ska få bästa möjliga chans att komma in i studentlivet i Helsingborg och på LTH, men med vissa modifikationer såklart! Alla våra evenemang anpassas så att de följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Hur påverkar det Nollningen?

Alla evenemangen kommer att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Detta påverkar bland annat deltagarantal på evenemang och hur du och din Phaddergrupp beblandas med andra grupper under lekar och sittningar.

Glöm inte bort att hela Nollningen är frivillig och om du inte skulle känna dig bekväm att delta så är det helt okej.

Vad gör jag om jag är sjuk?

Om du känner dig sjuk och uppvisar symtom ska du stanna hemma och följa folkhälsomyndighetens riktlinjer. Kontakta någon av dina Phaddrar så hen vet att du är borta och kan informera dig om du skulle missa något viktigt. Ta också gärna ett covid-test. Detta kan du beställa via 1177.se. 

Vi förstår att det kan kännas tråkigt att missa en del av nollningen, men det är viktigt att vi värnar om varandra och följer de riktlinjer som finns. Det kommer att finnas andra roliga evenemang att gå på och fler tillfällen för dig att lära känna dina kurskamrater!

- Att göra inför Nollningen -

Adressändra

Se till att du adressändrar så att du är folkbokförd på rätt adress efter att du har flyttat till din studentlägenhet. Så slipper du också att din post kommer fel!

Antagningsbesked

Skriv ut/ladda ner ditt antagningsbesked. Det fungerar som student-ID och är ett krav på flera av studenthemmen i Helsingborg.

CSN och studieförsäkran

Om du tänkt söka csn är det bäst att söka för HELA och se till att skicka in studieförsäkran så snabbt som möjligt, görs enklast på https://www.csn.se/

Gå med i kåren

Teknologkåren anordnar massor av event både under nollningen och resten av studietiden. Det är en engångsavgift på 300kr – väl värt pengarna! Bli medlem på https://medlem.tlth.se/

Finkläder

Under din studietid kommer det vara en hel del sittningar och gasquer där klädkoden kan komma att vara frack, kostym eller långklänning.

Ouverallen

En teknologs bästa plagg! Kommer kunna köpas under de första dagarana och bäres sedan flitigt både under nollningen och resten av studietiden på ING.

Sångboken

Sångboken är en väsentlig del av varje sittning och innehåller ett brett utbud av klassiska och nya visor.

- Vilka är Phøset? -

Phøset är de som styr Nollningen. Ingen vet riktigt vem de är men det är bäst att vara på god fot med dem! Phøset uppskattar spex och taggade Nollor så varför inte prova att visa dem vad er phaddergrupp kan? Om du ber snällt så kan Phøset även signera din sångbok, på sitt egna vis!

Øverphøs Electus
Phøs Ðux
Phøs Ixarya
Phøs Callixtus
Phøs Noxina

- Ouverallen - En teknologs bästa plagg! -

Under Nollningen kan det bli rätt skitigt, därför är det bra att ha ett oömmt plagg! Under de första dagarna på Nollningen så kommer du ha möjlighet att köpa en Ouvve för 500 kr som du sedan kommer kunna använda under hela din studietid. Perfekt plagg för att slippa tänka på om man blir smutsig eller inte!

Rune - Sektionens maskot

Rune Andreasson är sektionens maskot tillsammans med karaktärer från serietidningen Bamse. Han har sin plats på den vänstra bröstfickan, närmst hjärtat!

ATKINS

På höger ben sitter ATKINS logotyp. ATKINS är vår sponsor och får ej täckas över. Ett bra tips är att kolla efter ATKINS-loggan för att hitta andra INGare på ett mörkt dansgolv!

Tygmärken

Du kommer snabbt märka att det finns massor med märken att samla på din ouvve och någon gång kommer du behöva fästa dessa genom att antingen sy eller klistra på dem. Om du vill att dina märken ska sitta riktigt bra så går det sy på dem både för hand och med symaskin, men tänk på att detta kan ta lång tid och kan vara lite mekigt! Om du istället limmar på dem så se till att hitta ett bra textillim som dina phaddrar rekommenderar.

Byta ouvvebitar

På LTH så byts benbitar flitigt mellan studenterna på de olika sektionerna. Detta betyder inte något speciellt utan är mer en utmaning för att få tag på en benbit av varje färg! Andra bitar av din ouvve kan också bytas, till exempel knappar, kragar och fickor; dessa kan din phadder svara på vad de betyder mer ingående!

Tips och tricks

Dina armar
Innan du är Etta så får du INTE bära ouvven på överkroppen om inte Phøset tillåtit detta. Däremot så kan du istället använda en knuten ouvvearm som ett ypperligt ställe att förvara färdkost på!

Limma på tygmärken
Om du tänkt limma på tygmärken så är ett tips att ta bort det tunna vita tyget/pappret som sitter baktill på de flesta märken. Detta gör så att limmet fäster bättre på i märket och det håller längre!

Nollningsschema

- Uppdragsbeskrivningar -

Under Nollningen så kommer Ingenjörssektionen tävla mot de andra sektionerna i 7 stycken uppdragstävlingar. Din phaddergrupp tävlar om vilket uppdrag ni ska genomföra under den tredje dagen på Nollningen.

Lådbilen

Här får er grupp chansen att bygga en häftig, snygg och snabb lådbil! Ett race kommer att hållas mot alla andra sektionerna (på distans). Ni kommer att bli klockade och ska helt enkelt få bäst tid. Lådbilen ska även vara temaenlig!

Cheerleading

Cheerlederna har i uppgift att planera och sedan visa upp ett koreograferat uppträdande framför en jury. Här bedöms kreativitet, enhetlighet och pepp! Poäng sätts sedan därefter och även här tävlar ni om att få högre poäng än de andra sektionerna!

FlyING

Här ska er grupp bygga en farkost som en av er sedan skall styra ner för en ramp och ut över sundet - helst hela vägen till Danmark! Øverphøsen agerar domare medan alla sektioner står och hejar fram sin sektion! Det som bedöms är farkostens utseende, hur den följer sektionens tema samt hur bra flygturen var.

ØverPhøshinderbanan

Alla sektioner kommer samlas vid sankt Hans backar för att se 3 nollor från varje sektion tillsammans med sitt Øverphøs springa en hinderbana. Denna bana kommer bestå av både fysiska och mentala hinder, snabbast sektione vinner!

Luphtband

Detta är en tavling i spec, ni har era phaddrar till hjälp att planera och komma fram till spexet. All rekvisita utan att faktiskt skapa ljud är tillåtet, dansa, spela upp en scen från en film eller göra stå upp. Detta kommer sedan visas upp och få en bedömning på.

Ballongistapult

Här är målet att bygga en katapult, den ska avfyra vattenballonger mot en måltavla. Poäng kommer utdelas för träffar, men katapulten kommer också bedömas för hur den fungerar samt om utseendet stämmer överrens med sektionens tema.

Regattaslaget

Bygg den bästa båten som kan stå emot alla andra sektioner i det stora Regattaslaget som äger rum på Nollesöndagen. Båten ska innan den åker ut till sjöss genomföra en bedömning av juryn så det är ytterst viktigt att den är temaenlig!

- Vilka är Styrelsen? -

Sektionens styrelse leder sektionens verksamhet. I styrelsen är 10 studenter engagerade med olika ansvarsområden, allt från sektionens ekonomi till fritidsverksamheten. Om du har några frågor så är det bara att skicka ett meddelande på våra sociala medier, till någons mail som du hittar nedan eller fråga i person under Nollningen!

Ordförande
Ordförande
Kevin Nilsson
Ordförande leder sektionens arbete.
ordf@ingsekt.se
Vice Ordförande
Vice Ordförande
Benjamin Nilsson Lundqvist
Vice Ordförande sköter kontakten med utskott, medlemmar samt alumner.
vice-ordf@ingsekt.se
Sekreterare
Sekreterare
Sandy Truong
Sekreterare sköter sektionens styrdokument samt protokollför styrelsen möten.
sekr@ingsekt.se
Kassör
Kassör
Frida Engvall
Kassören sköter sektionens ekonomi.
kassor@ingsekt.se
Øverphøs
Øverphøs
Daniel Larsen
Øverphøs har leder arbetet att arrangera sektionens Nollning.
overphos@ingsekt.se
Sexmästare
Sexmästare
Malte Koltai
Sexmästaren ansvarar för studiesociala/festverksamhet.
sexm@ingsekt.se
Informationsansvarig
Informationsansvarig
Viktor Eriksson
Informationsansvarig sköter sektionens informationskanaler.
infou@ingsekt.se
Näringslivsutskottsordförande
Näringslivsutskottsordförande
Axel Johnsson
Näringslivsutskottsordförande leder arbetet att koppla samman studenter med näringslivet
naruo@ingsekt.se
Studierådsordförande
Studierådsordförande
Albin Svärd
Studierådsordförande ansvarar för studiebevakningen.
sro@ingsekt.se
Förvaltningschef
Förvaltningschef
Jesper Strand
Förvaltningschef ansvarar för sektionens egendomar.
forvaltning@ingsekt.se

- Vett och etikett -

Som teknolog finns det massvis med traditioner och regler som ska följas, men som ny är det svårt att hålla koll på dessa. För att underlätta har vi samlat de viktigaste reglerna här:

Tal, sång och spex

...är alltid uppskattat på sittningar! Om Nollan känner att hen vill framföra något av detta är det bara att säga till toastmastern. Det finns traditioner med uppsjungning, mellansjungning och eftersång, fråga din phadder om detta så lär hen dig! Förbered alltid två framträdanden, teknologer förväntar sig ofta ett bis (ett andra uppträdande).

Skål

När du är på finsittning eller gasque finns det lite regler för skålning. Han börjar till höger, sedan till vänster och slutligen rakt fram. Hon börjar till vänster, sedan till höger och slutligen rakt fram. Efter man tagit en klunk tar man skålen baklänges igen.

Målning av monument

Varje sektione har ett monument utanför deras sektionshus (ING har både i Lund och HBG). Monumenten målas i sektionens färg, ämen även här finns det regler! Den som målar måste bära ouverall och monumenten får endast målas med händerna. Penslar, handksar eller andra verktyg får ej användas. Målar någon din sektions monument kan du stoppa målningen genom att säga "STOPP", även då måste du bära ouverall.

Sprid kärlek

Den viktigaste regeln av de alla! På LTH och Campus HBG vill vi ha så bra stämning som möjligt. Därför sprider vi bara kärlek och inget hat! I tävlingar och evenemang hejar vi gärna på alla och möter vi människor i korridorerna gör vi det med ett leende. Genom att sprida kärlek kan vi tagga alla till att ha det så bra som möjligt!

- Känner du dig orättvist behandlad? -

Om du någon gång upplever att du känner dig orättvist behandlad i dina studier eller på andra arrangemang som du besöker under din studietid så har Teknologkåren ett anonymt formulär för att ge feedback och kritik genom.

Formuläret nås på www.tlth.se/klaga

Om du mår dåligt eller känner att du behöver någon att prata med så finns det även stödresurser på campus i form av Studentpräster, Kuratorer och Studenthälsan som finns till för din trygghet och välmående. Kontaktuppgifter för dessa går att hitta genom en sökning på internet, då kontaktuppgifter kan uppdateras i samband med att bemanning förändras.
Ta hand om dig och dina kamrater!

- INGAOL -

Ingenjörssektionens Akademiska Ordlista

Ord
Betydelse
Agora
Samhällsvetarnas studentkår på Campus Helsingborg, även kallat Smekare
Akademisk kvart
Kvart över helt klockslag, då föreläsningar vanligtvis börjar
Aspare
En icke invigd sexmästerist
Ballongistapult
Katapult som skjuter vattenballonger mot måltavla under Nollelördagen
Bildörren
Fiskades upp ut sjön Sjøn och blev vandringspris till Regattan
ByggING
Tillfälle att jobba på ditt nolleuppdrag.
ByggINGkällaren
En källare på Campus där ByggING tidigare hölls. Igång från innegården.
Co – phøs
Medlem i phøset
DraggnING
Hitta skatter i sjön Sjøn, både värdefulla och värdelösa
Estetiskt tilltalande
Fint fast med finare ord, används flitigt av arkarna
FEMVAKD
Ordningen på sektioner sätt till årtalet de tillkom: F-E-M-V-A-K-D-(Dokt)-ING-W-I
FlyING
ING event som går ut på att flyga med en farkost till Danmark
FlyINGgeneral
Ansvarig för hela FlyING-evenemanget, INGare såklart
Gamla och Dryga (GoD)
Studenter som VARIT engagerade och gillar att tycka till
Gasque
Sittning av finare karaktär, oftast längklänning och mörk kostym
Gasquelogi
Läran om hur man beter sig på en Gasque
Hellre än bra
Motto på ING-sektionen (Latin: Potius Quam Bene)
Helsingborgen
Vårt fina studenthus vid Furutorpsparken
Helsingør
Dansk grannstad på andra sidan sundet, endast 20 minuters båtfärd
Heltidare
LTH student som arbetar heltid i ett år på Teknologkåren
#INGfull
Få minns vad denna titeln innebär
INGvasion
Ingenjörsstudenterna invaderar Lund och håller nollningens bästa eftersläpp
INGvasion gruppen
Den gruppen som ansvarar för eftersläppet, INGare såklart
Jesusfylla
Fylla med en så hård baksmälla att man inte uppstår förren tre dagar senare
Kroxter
Uppblåsbar krokodil, sexmästeriets gamla maskot
LønING
CSN har kommit! Dax att spendera en helkväll på Helsingborgen
Mellanfest
Fest mellan sittning och eftersläpp
Nolla
Nybliven teknolog, blir etta efter Nollegasquen
Nollegeneral
Nollningens överhuvud på Teknologkåren, arrangerar kårens centrala nollning
Nolleamiral
Nollegeneralens högra hand
Novischeriet
Nollningsansvariga på Agora
Omtenta
Förknippat med ångest och hårförlust då man redan kuggat minst en gång innan
Sekten
Förkortning på ING:s sektionsrum på Campus Helsingborg, beläget på E1 bagom Cafeterian
Sjön Sjøn
Legendarisk sjö på LTH:s område. Känd för dess oläkande egenskaper
Slasque
Sittning av slaskigare karaktär, klädkod Ouverall
Spegat
En liten tygboll som hängs fast i teknologmössan
Stampus
Helsingborgs motsvarighet till nation
Teknolog
Student tillhörande en teknisk högskola
Teknologmössa
Finns i två varianter, vit för sommaren och blå för vintern
Telephonkiosken-Telephonkiosken
I Lund finns sjön Sjøn, i sjön Sjøn finns ön Øn, på ön Øn står Telephonkiosken-Telephonkiosken
Tenta
Ett prov i slutet av en läsperiod, ofta förknippat med ångest
Tura
Köpa en enkelbiljett på färjan mot Danskeland utan att hoppa av där, kan göra flera turer utan att hoppa av
Ön Øn
Ö i mitten av sjön Sjøn
Øverphøs
Överhuvud för sektionens nollning
Øverste
Ansvarar för kårens nollning tillsammans med Nollegeneralen

Varför?

Att börja studera på högskola är en ny och spännande period i ditt liv, en period där många lämnar de tryggheter som fanns hemma och tar sina första steg ut i vuxenlivet. För att du som ny student ska känna dig välkommen anordnar Ingenjörssektionen och Teknologkåren en nollning där du som nolla kan lära känna nya vänner i och utanför både klass och sektion. På nollningen kommer du få gå på flera roliga event, fester, studiekvällar och mycket mer.

Helt enkelt en perfekt skjuts in i studentlivet och studielivet!

Vad?

Nollningen är en fyraveckorsperiod fylld med roliga aktiviteter och arrangeras av Teknologkåren där Nollegeneralen, Øverstarna, Phøsen, Phaddrar och Sexmästarna kämpar för att du som nolla ska få den bästa tiden i ditt liv under introduktionsveckorna! Eventen och aktiviteterna är anpassade så att de ska passa alla. Det är absolut inget måste att vara med på allt, men vi rekommenderar starkt att vara med på det du tycker låter roligt för att skapa minnen för livet! 

Phaddrar - finns för din skull

Phaddrar är de som kommer stå er närmst under nollningen och kommer ta hand om er. De kommer se till att ni kommer in i gemenskapen och att nollan vet vilka traditioner som finns på sektionen. Du som nolla kommer att placeras i en av sju phaddergrupper, där varje grupp har sitt eget tema och namn som är knytet till sektionens nollningstema. Var inte rädd att fråga era phaddrar om precis vad som helst – de finns där för er skull!

Sexmästeriet - bäst på fest

De som fixar alla fester på sektionerna och kommer se till att du varken går hungrig eller törstig under nollningen är Sexmästeristerna! Ordet Sexmästare har inget med samlag att göra, utan härstammar från ett gammalt svenskt ord för fest.

Ett sexmästeri är inom den svenska universitets- och högskolevärlden en studentförening eller grupp med ansvar för att anordna fester åt medstudenterna.

- Wikipedia