ING nollningslogo 2022

En Historisk PlundrING

Ingenjörssektionen inom TLTHs Nollning 2022

Välkommen till Helsingborg

och grattis till en plats på Lunds Tekniska Högskola här på Campus Helsingborg!

Här på Ingenjörssektionen börjar ditt nya liv som student. På Campus Helsingborg kommer du, tillsammans med andra studenter, utbilda dig till högskoleingenjör i områdena bygg-, data- eller elektroteknik. Eller så är du kanske till och med en av de som läser tekniskt eller naturvetenskapligt basår! På ING-sektionen kommer du få uppleva ett fantastiskt student och studieliv tillsammans med personer från din sektion, och även med andra sektioner på Teknologkåren samt de som studerar de samhällsvetenskapliga utbildningarna här på Campus Helsingborg.

Vi ses på Campus Helsingborg!

- Om Nollningen -

Varför?

Att börja studera på högskola är en ny och spännande period i ditt liv, en period där många lämnar de tryggheter som fanns hemma och tar sina första steg ut i vuxenlivet. För att du som ny student ska känna dig välkommen anordnar Ingenjörssektionen och TLTH en nollning där du som nolla kan lära känna nya vänner i och utanför både klass och sektion. På nollningen kommer du få att gå på flera roliga event, fester, studiekvällar och mycket mer! Helt enkelt en perfekt skjuts in i studentlivet och studielivet!

Vad?

Nollningen är en fyraveckorsperiod fylld med roliga aktiviteter och arrangeras av Teknologkåren där Nollegeneralen, Øversterna, Phøsen, Phaddrar och Sexmästarna kämpar för att du som nolla ska få den bästa tiden i ditt liv under introduktionsveckorna! Eventen och aktiviteterna är anpassade så att de ska passa alla. Det är absolut inget måste att vara med på allt, men vi rekommenderar starkt att vara med på det du tycker låter roligt för att skapa minnen för livet!

Phaddrar

Phaddrarna är de som kommer stå er närmst under nollningen och kommer ta hand om er. De kommer se till att ni kommer in i gemenskapen och att nollan vet vilka traditioner som finns på sektionen. Du som nolla kommer att placeras i en av sju phaddergrupper, där varje grupp har sitt eget tema och namn som knutet till sektionens nolletema. Var inte rädda att fråga era phaddrar om precis vad som helst - de finns där för er skull!

Sexmästeriet

De som fixar alla fester på sektionen och kommer se till att du varken går hungrig eller törstig under nollningen är Sexmästeristerna! Ordet Sexmästare har inget med samlag att göra utan härstammar från ett gammalt svenskt ord för fest. Jfr. Svensexa.

- Ingenjörssektionen inom TLTH -

Ingenjörssektionen är en del av Teknologkåren vid Lunds Tekniska Högskola och den enda sektionen i Helsingborg. Vi har hand om alla högskoleingenjörsprogram som erbjuds vid LTH. Det är sektionen som bland annat sköter studiebevakningen, arrangerar Nollningen och hjälper dig komma i kontakt med näringslivet! Ingenjörssektionen drivs helt ideellt av våra medlemmar. Alltså av studenter precis som Du! Ansvariga för verksamheten är sektionens Styrelse tillsammans med alla Funktionärer! ❤️

När du blir medlem i Teknologkåren så blir du automatiskt medlem i Ingenjörssektionen.

- Vilka är Styrelsen? -

Sektionens styrelse leder sektionens verksamhet. I styrelsen är 10 studenter engagerade med olika ansvarsområden, allt från sektionens ekonomi till fritidsverksamheten. Om du har några frågor så är det bara att skicka ett meddelande på våra sociala medier, till någons mail som du hittar nedan eller fråga i person under Nollningen!

2022 Ordförande Kevin

Leder Ingenjörssektionens Styrelse

- Vilka är Phøset? -

Phøset är de som styr Nollningen. Ingen vet riktigt vem de är men det är bäst att vara på god fot med dem! Phøset uppskattar spex och taggade Nollor så varför inte prova att visa dem vad er phaddergrupp kan? Om du ber snällt så kan Phøset även signera din sångbok, på sitt egna vis!

- Teknologkåren -

Teknologkåren vid LTH är studentkåren för alla som studerar vid Lunds tekniska högskola. Som studentkår är vårt främsta syfte att bevaka och bidra till utvecklingen av utbildningen vid högskolan. Utöver detta har vi omfattande näringslivs- och fritidsverksamhet för att studenterna ska få värdefulla kontakter för framtiden samt ha en rolig studietid även utanför skolan. 

Teknologkåren vid LTHs logo

Teknologkårens Heltidare

Studenter som arbetar heltid med kårrelaterade frågor för Teknologkåren.

Nollegeneral Sean

Samordnar Nollningen med Teknologkåren, sektionerna och externa parter.

Nolleamiral Victor

Leder planeringen med Øverstarna av Nollningsevenemangen.

- Sektionerna på LTH -

Du kommer som studerande på LTH och medlem i Teknologkåren tillhöra en sektion, Ingenjörssektionen. Sektionerna är uppdelade i program vilket betyder att de som är i din sektion kommer du även utföra dina studier med. Teknologkåren är uppdelad i elva sektioner; fristående föreningar som är nära knutna till Teknologkåren. Sektionerna omfattar ett eller flera utbildningsprogram och har hand om frågor som är specifika för de egna programmen.

Sektionerna räknas för det mesta upp i kronologisk ordning, “FEMVAKD” i förhållande till när de grundades.

- Stampus -

Välkommen till oss och studentlivet i Helsingborg!

Stampus är en studentförening i Helsingborg som drivs av studenter, för studenter

Genom våra olika aktiviteter skapar vi tillhörighet och gemenskap utanför studierna.

Som medlem får du tillgång till allt Stampus har att erbjuda.

Gå på sittningar och event, jobba i baren, var med i ett matlag, delta i någon av våra sportaktiviteter. Kanske vill du vara med och podda i vår studentradio eller följa med på vår årliga surf- och skidresa.

Vi förgyller din studietid.
Var med och engagera dig du också!

Stampus logo

- Att göra inför Nollningen -

Adressändra

Se till att du adressändrar så att du är folkbokförd på rätt adress efter att du har flyttat till din studentlägenhet. Så slipper du också att din post kommer fel!

Antagningsbesked

Skriv ut/ladda ner ditt antagningsbesked. Det fungerar som student-ID och är ett krav på flera av studenthemmen i Helsingborg.

CSN och studieförsäkran

Om du tänkt söka csn är det bäst att söka för HELA och se till att skicka in studieförsäkran så snabbt som möjligt, görs enklast på https://www.csn.se/

Gå med i kåren

Teknologkåren anordnar massor av event både under nollningen och resten av studietiden. Det är en engångsavgift på 300kr – väl värt pengarna! Bli medlem på https://medlem.tlth.se/

Finkläder

Under din studietid kommer det vara en hel del sittningar och gasquer där klädkoden kan komma att vara frack, kostym eller långklänning.

Ouverallen

En teknologs bästa plagg! Kommer kunna köpas under de första dagarana och bäres sedan flitigt både under nollningen och resten av studietiden på ING.

Sångboken

Sångboken är en väsentlig del av varje sittning och innehåller ett brett utbud av klassiska och nya visor. Kommer att kunna köpas under de första dagarna.

- Schema -

Under 4 veckor så pågor Nollingen med ett fullspeckad schema med massor med olika aktiviteter, så det kommer garanterat finnas något som passar dig!
Tryck för att förstora eller ladda ner.

- Hitta runt -

Helsingborg är en riktig sommarstad. Hela västra kusten har strandpromenad med utsikt till Danmark. Nollningen håller sig främst i stadsdelen som heter Söder där även de 2 största studentboenderna och studentpuben ligger! Men såklart så kommer andra delar av “Sundets pärla” att besökas och även Lund!

Tryck på de markerade platserna för att läsa mer

- Ouverallen - En teknologs bästa plagg! -

Under Nollningen kan det bli rätt skitigt, därför är det bra att ha ett oömmt plagg! Under de första dagarna på Nollningen så kommer du ha möjlighet att köpa en Ouvve för runt 500 kr som du sedan kommer kunna använda under hela din studietid. Perfekt plagg för att slippa tänka på om man blir smutsig eller inte!

Rune - Sektionens maskot

Rune Andreasson är sektionens maskot tillsammans med karaktärer från serietidningen Bamse. Han har sin plats på den vänstra bröstfickan, närmst hjärtat!

ATKINS

På höger ben sitter ATKINS logotyp. ATKINS är vår sponsor och får ej täckas över. Ett bra tips är att kolla efter ATKINS-loggan för att hitta andra INGare på ett mörkt dansgolv!

Tygmärken

Du kommer snabbt märka att det finns massor med märken att samla på din ouvve och någon gång kommer du behöva fästa dessa genom att antingen sy eller klistra på dem. Om du vill att dina märken ska sitta riktigt bra så går det sy på dem både för hand och med symaskin, men tänk på att detta kan ta lång tid och kan vara lite mekigt! Om du istället limmar på dem så se till att hitta ett bra textillim som dina phaddrar rekommenderar.

Byta ouvvebitar

På LTH så byts benbitar flitigt mellan studenterna på de olika sektionerna. Detta betyder inte något speciellt utan är mer en utmaning för att få tag på en benbit av varje färg! Andra bitar av din ouvve kan också bytas, till exempel knappar, kragar och fickor; dessa kan din phadder svara på vad de betyder mer ingående!

Tips och tricks 🪄

Dina armar
Innan du är Etta så får du INTE bära ouvven på överkroppen om inte Phøset tillåtit detta. Däremot så kan du istället använda en knuten ouvvearm som ett ypperligt ställe att förvara färdkost på!

Limma på tygmärken
Om du tänkt limma på tygmärken så är ett tips att ta bort det tunna vita tyget/pappret som sitter baktill på de flesta märken. Detta gör så att limmet fäster bättre på i märket och det håller längre!

- Vett och etikett -

Som teknolog finns det massvis med traditioner och regler som ska följas, men som ny är det svårt att hålla koll på dessa. För att underlätta har vi samlat de viktigaste reglerna här:

Tal, sång och spex

...är alltid uppskattat på sittningar! Om Nollan känner att hen vill framföra något av detta är det bara att säga till toastmastern. Det finns traditioner med uppsjungning, mellansjungning och eftersång, fråga din phadder om detta så lär hen dig! Förbered alltid två framträdanden, teknologer förväntar sig ofta ett bis (ett andra uppträdande).

Skål

När du är på finsittning eller gasque finns det lite regler för skålning. Han börjar till höger, sedan till vänster och slutligen rakt fram. Hon börjar till vänster, sedan till höger och slutligen rakt fram. Efter man tagit en klunk tar man skålen baklänges igen.

Målning av monument

Varje sektione har ett monument utanför deras sektionshus (ING har både i Lund och HBG). Monumenten målas i sektionens färg, ämen även här finns det regler! Den som målar måste bära ouverall och monumenten får endast målas med händerna. Penslar, handksar eller andra verktyg får ej användas. Målar någon din sektions monument kan du stoppa målningen genom att säga "STOPP", även då måste du bära ouverall.

Sprid kärlek ❤️

Den viktigaste regeln av de alla! På LTH och Campus HBG vill vi ha så bra stämning som möjligt. Därför sprider vi bara kärlek och inget hat! I tävlingar och evenemang hejar vi gärna på alla och möter vi människor i korridorerna gör vi det med ett leende. Genom att sprida kärlek kan vi tagga alla till att ha det så bra som möjligt!

- Uppdragsbeskrivningar -

Under Nollningen så kommer Ingenjörssektionen tävla mot de andra sektionerna i 7 stycken uppdragstävlingar. Din phaddergrupp tävlar om vilket uppdrag ni ska genomföra under den tredje dagen på Nollningen.

Lådbilen

Lådbilsrallyt är en traditionell och fartfylld gren som körs i Lundagård på Nollelördagen. Där Nollorna får i uppdrag att bygga en lådbil som de sedan tävlar med mot dem andra sektionerna. Lådbilen ska färdas genom en utmarkerad bana så snabbt som möjligt, utformningen av lådbilen är kritiskt för att ta hem segern, äran, Nollegeneralens och Øverphøsens beundran.

Showdown

Showdown är ett evenemang för den modiga och kreativa Nollan som vågar bjuda upp till dans och rörelse. Med hjälp av endast kroppen och lite rekvisita ska de tävlande framföra olika danser och rörelser för att berätta och beröra. Till hjälp har de sin sektions och Kårens tema, självfallet ska de använda båda. Platserna alldeles framför scenen är till för sittande publik.

Cheer

Nollorna i Cheer håller igång tagget under nollningen och får igång både åskådande och tävlande teknologer vid varje uppdragsevenemang med hjälp av sin peppande energi och sektionernas kampsånger. I Cheer får Nollan visa upp sin kreativitet genom att skapa och framföra en koreografi till egenklippt musik. Cheertävlingen äger rum efter Øverphøshinderbanan.

Ballongistapult

För att visa sig vara värdiga studenter på LTH samt visa sin egen sektions kunnande i konstruktion, ska nollan konstruera en Ballongistapult, som ska kasta latexomsluten H2O på de andra sektionernas Phøs/Fös/Stabsmedlemmar.

FlyING

En otrolig flygmaskin, styrd av en av nollorna, ska byggas så att ING-sektionen flyger hela vägen över sundet till Danmark. Nollorna ansvarar för design, bygge, pynt etc, phaddrar bistår med hjälp.

Regattaslaget

Regattan, som utkämpas i sjön Sjøn varje år, avslutar Nollehelgens tävlingar. Nollorna ska sätta ihop en farkost som ska färdas på vatten, ett fartyg som ska vara bättre, starkare och äventyrligare än någon någonsin skådat. På Regattadagens morgon går man en stadsparad från Katedralskolan till sjön sjön, för att vid ankomst tävla sektionerna emellan i den högt vördade grenen Sjøslag. Därefter är det städning, och bastubad som gäller. Dagen avslutas med Regattaphest i Gasque, där vinnarna kommer koras och får ta emot det ärofyllda priset - en bildörr.

øverPhøshinderbanan

Øverphøshinderbanan är ett evenemang där Nollan får visa upp sin kreativitet och uppfinningsrikedom samtidigt som de får lära känna sina Øverphøs. Ett lag bestående av ett godtyckligt antal Nollor ska tillsammans bygga ett hinder som sedan sätts ihop till en hinderbana runt sjön Sjøn. Ett lag bestående av 3 st Nollor och Øverphøs ska sedan ta sig runt på så kort tid som möjligt. Hindret kan vara mer fysiskt eller mentalt utmanande och får gärna vara kopplat till sektionen och/eller temaenligt. Det är tillåtet att göra hindret lättare för det egna laget att passera genom att hjälpa till. Temaenlig eller rolig klädsel för det tävlande laget uppmuntras.

- Näringsliv och organisationer -

Som sektion så har vi flera samarbeten med näringslivet både i och utanför Helsingborg. Nedan kan du se de som hjälper oss att förverkliga Nollningen.

Studentstaden Helsingborg | KFS AB | ELU | Campus Vänner

- Känner du dig orättvist behandlad? -

Om du någon gång upplever att du känner dig orättvist behandlad i dina studier eller på andra arrangemang som du besöker under din studietid så har Teknologkåren ett anonymt formulär för att ge feedback och kritik genom.

Formuläret nås på www.tlth.se/klaga

Om du mår dåligt eller känner att du behöver någon att prata med så finns det även stödresurser på campus i form av Studentpräster, Kuratorer och Studenthälsan som finns till för din trygghet och välmående. Kontaktuppgifter för dessa går att hitta genom en sökning på internet, då kontaktuppgifter kan uppdateras i samband med att bemanning förändras.
Ta hand om dig och dina kamrater! ❤️

- INGAOL -

Ingenjörssektionens Akademiska Ordlista